Wednesday 19 March 2014

Άσκηση λεξιλογίου


Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω λέξεις στο σωστό τύπο για να συμπληρώσετε τα κενά του κειμένου. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις σου, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος".
   αειφόρο      αποβλήτων      αστικοποίηση      βαρέα      εναπόθεσης      ευάλωτα      ευημερία      λύματα      παράκτια      ραδιενεργές      ρύπανσης      υγιές      υποβάθμιση   
Η Μεσόγειος Θάλασσα φιλοξενεί πάνω από 400 εκατομμύρια κατοίκους κατανεμημένους σε 22 χώρες, από τους οποίους τα 143 εκατομμύρια διαβιούν στα παράλια, ενώ περίπου άλλα 175 εκατομμύρια την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η όλου αυτού του πληθυσμού εξαρτάται από το κατά πόσον το περιβάλλον της Μεσογείου είναι .
Το περιβάλλον της Μεσογείου είναι ένα από τα πλουσιότερα και συγχρόνως τα πλέον στον κόσμο, δεδομένου ότι τα θαλάσσια και συστήματα εκτίθενται σε συνδυασμό επιβαρυντικών παραγόντων, 80% εκ των οποίων προέρχονται από χερσαίες πηγές .
Πάνω από το ήμισυ των αστικών περιοχών της Μεσογείου με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν διαθέτει σταθμούς καθαρισμού , ενώ ποσοστό 60% των λυμάτων που παράγονται στις περιοχές αυτές απορρίπτεται απευθείας στη θάλασσα.
Στις χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου πάνω από το 80% των χώρων απορριμμάτων δεν ελέγχεται. Το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου εκτίθεται ιδιαίτερα σε γεωργικά , αερόφερτα σωματίδια και απορροές ποταμών, μέσω των οποίων μεταφέρονται στη θάλασσα παθογόνοι οργανισμοί, μέταλλα, οργανικοί ρύποι, έλαια και ουσίες.
Η ταχεία , σε συνδυασμό με την αυξανόμενη και μη ανάπτυξη του τουρισμού στα παράλια της Μεσογείου, έχει συμβάλει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων περιβάλλοντος και υγείας. Η ρύπανση από τη βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα νοικοκυριά, η απώλεια ελεύθερων χώρων και η καταστροφή παράκτιων οικοσυστημάτων για κατασκευαστικά έργα, συμβάλλουν και αυτές στην .

No comments:

Post a Comment